Beschermd wonen

Bij beschermd wonen in een 24-uursopvang gaan we stap voor stap te werk. De begeleiding delen we op in vier fasen van enkele maanden: start, stabilisatie, beheersing, zelfstandigheid.

Start

In de startfase bespreken we met je:

  • wat je goed kunt en welke talenten je hebt
  • of je familie of kennissen hebt die je bij dingen kunnen helpen
  • wat je wilt met je leven.

In deze fase zijn onze wooncoaches veel aanwezig en helpen we je op alle vlakken: het verzorgen van jezelf en je woonomgeving, een dagritme opbouwen, omgaan met geld en administratie, contacten leggen met andere mensen, steun zoeken, dingen ondernemen. Ook helpen we je, in samenspraak met externe behandelaren, controle te houden op eventuele psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Je gaat ook aan de slag met bezigheden die je leuk vindt. Bezig zijn is belangrijk: je krijgt al wat ritme in je dagen, je leert je weer te concentreren op iets, je hebt afleiding en je komt onder de mensen.

Stabilisatie

Als je je draai enigszins hebt gevonden, stellen we samen een plan op waar je begeleiding en coaching bij nodig hebt. Met onze ondersteuning ga je daar zelf mee oefenen. We kijken ook hoe het met je dagelijkse dagbesteding gaat. Kun en wil je meer, werken bijvoorbeeld, dan gaan we daar met je naar op zoek. In de stabilisatiefase neem je al meer initiatief. We houden in de gaten hoe het met je gaat, maar het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelf om een wooncoach vraagt als je die nodig hebt. Er is altijd iemand beschikbaar.

Beheersing

In deze fase ga je stapsgewijs steeds meer zelf doen. Ondersteuning bij alles is niet meer nodig. Kom je ergens niet uit, lukt iets niet, heb je toch tips en voorbeelden nodig, dan vraag je een wooncoach je te helpen.

Zelfstandigheid

In de zelfstandigheidsfase oefen je met zelfstandigheid op alle vlakken. De wooncoaches zijn op afspraak beschikbaar. Je neemt zelf het initiatief om zo’n afspraak te maken. In deze fase bereid je je helemaal voor om na de periode van beschermd wonen zelfstandiger te kunnen gaan wonen, al dan niet met begeleiding.

Uitstroom

Eén van de mogelijkheden is dat je overstapt op Beschermd Wonen ambulant oftewel Beschermd Thuis. Dat is een vorm van beschermd wonen waarbij 24-uurszorg op afstand is georganiseerd. Je woont zelfstandig in een huis en de wooncoach komt regelmatig langs om je te coachen en te begeleiden bij moeilijke dingen. Naast die geplande afspraken zijn er op afstand wooncoaches beschikbaar waar je met vragen terecht kunt. Daar kun je de klok rond een beroep op doen. Zij helpen je verder met een luisterend oor, bemoedigingen, tips en adviezen, zodat je weer verder kunt.

Zit je echt even helemaal stuk en kun je niet bij kennissen of anderen terecht, dan kun je in het uiterste geval gebruik maken van een time-in bed. Bijvoorbeeld voor een nacht of een weekend.

Twee locaties

We bieden beschermd wonen op twee locaties: wooncomplex aan de Boutenslaan, genaamd PC Boutenshof,  en de Barrierweg. De begeleiding is inhoudelijk hetzelfde, gebouwelijk zijn er verschillen. Binnen Neos kijken we waar plaatsing het best passend is.

Kijk binnen bij PC Boutenshof

Kijk binnen bij de Barrierweg

 

Relevante artikelen

Deze artikelen zijn misschien ook interessant

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar doneerspullen@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op