Preventieve woonbegeleiding
Het kan gebeuren dat je als huurder in de problemen komt. Je raakt bijvoorbeeld overspoeld door administratieve en financiële verplichtingen. Je vindt het moeilijk om naar je woningcorporatie of andere instanties toe te gaan of anderen om hulp te vragen. Je laat de boel maar, raakt achter met het betalen van de huur en hebt weinig puf om je woning bij te houden. Het contact in de buurt houdt ook niet over. Geen fijne situatie. Als je te ver achter raakt met je huur, bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet, dakloos raakt en naar de maatschappelijke opvang moet. Daar is niemand bij gebaat.
Met preventieve woonbegeleiding helpen we huisuitzetting te voorkomen. We gaan meteen met je aan de slag! Eerst helpen we je met de post en het regelen van betalingen en zorgen we ervoor dat je weer gewoon je huur betaalt. Daarna kijken we hoe het komt dat het zover heeft kunnen komen. We zoeken met jou oplossingen waardoor dat niet meer gebeurt. Er zijn namelijk allerlei mogelijkheden om tijdig aan de bel te trekken als je merkt dat je er niet meer uitkomt. Zo kun je erger voorkomen.
Kenmerken
Om een idee te geven waarbij we jou helpen:
- Administratieve en geldzaken op orde brengen en houden. We treffen bijvoorbeeld regelingen, zodat betaalachterstanden en eventuele schulden worden aanpakt en er geen nieuwe ontstaan.
- De woning schoonmaken en je tips geven hoe je die kunt onderhouden.
- Je in contact brengen met mensen en voorzieningen die je kunnen helpen met de problemen die je ondervindt. Zo kun je als het ware ‘opnieuw beginnen’, met goede afspraken.
- Het herstellen of verstevigen van de contacten met familie, kennissen of buren.
Onze ervaring is dat preventieve woonbegeleiding heel goed helpt. Het zorgt er bij verreweg de meeste mensen voor dat ze niet uit hun huis worden gezet. Daar zijn ze altijd heel opgelucht over. Ook de woningcorporatie waar je van huurt, is er blij mee. De corporatie is vaak ook de partij die ons vraagt om je te helpen. Natuurlijk wil men daar graag dat je kunt blijven wonen en in staat bent je huur tijdig te betalen en goed samen te leven met de mensen om je heen.
Huurders over preventieve woonbegeleiding:
“Ik zat niet op begeleiding te wachten. Maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik die heb gekregen. Ik schoof mijn problemen namelijk alsmaar voor me uit. Met die begeleiding werd dat doorbroken.”
“De begeleiders zijn eerlijk en respectvol. Ze winden nergens doekjes om: ze helpen je de vinger op de zere plek te leggen, maar ze veroordelen je niet.”
“Ik durfde al heel lang m’n post niet meer te openen. Na twee dagen begeleiding wist ik al waar ik aan toe was. Dat luchtte enorm op.”
“Die slagvaardige aanpak is dé oplossing voor mij. Het is even confronterend, maar je hebt er echt iets aan. Ik kan nu weer verder.”
Preventieve woonbegeleiding: het voorkomen van huisuitzetting (pdf)
Deze artikelen zijn misschien ook interessant
KUN JE HULP GEBRUIKEN?
Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.
Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.
Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar doneerspullen@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.