Ga terug naar nieuws overzicht

Job: ”sleutel tot succes is veel oefenen en herhalen”

Job is wooncoach. Waar werkt hij met de mensen aan? “We leren de mensen zich te redden in het dagelijkse leven, hun dag zinvol in te vullen met werk of andere bezigheden en in hun bestaan rekening te houden met anderen. Je moet weten dat de meeste mensen uit een verleden komen waarin ze door hun psychische of verslavingsproblemen, vaak op straat, in een eigen wereldje hebben geleefd. Dus ze moeten op allerlei gebieden van alles leren. Dat varieert van: hoe bak ik een ei en hoe werkt een wasmachine tot wat is er nodig om te kunnen werken en als burger te functioneren in een wijk? Met veel oefening en herhaling leren ze dat stap voor stap, de ene wat makkelijker dan de ander.”

Job wijst erop dat sommige deelnemers regulier werk hebben. “Eén persoon werkt in de bedrijfsproductie, enkele anderen in de horeca. En waar mensen niet of nog niet kunnen werken,stimuleren we vrijwilligerswerk of andere bezigheden. Is iemand er nog niet aan toe, dan doet hij klussen in het huis. Want niemand wordt er blij van om hier alleen maar rond te hangen, dus dat laten we ook niet toe.”

Vertaalslag maken
En hoe probeer je mensen een goede buur te laten zijn? “Door een vertaalslag te maken en hen de invalshoek van de buurtbewoner voor te houden. ‘Hoe zou jij het vinden als er bij jou iemand in de tuin bier zat te drinken?’ Hoe zou jij het vinden als je kind dat je zo graag weer wilt zien, jou daar met drugs bezig ziet? We werken voortdurend aan het besef bij de mensen dat ze in een wijk wonen en dat niemand op overlast en rondhangende figuren zit te wachten. Loop door, pas je aan, wees netjes. Al bij de aanmelding hameren we daarop, we hebben deze uitgangspunten ook in de aanmeldinformatie opgenomen. Buurtbewoners zien ons vuil prikken en deelnemers wegsturen, maar ook achter de muren van de locatie werken we aan goed burgerschap. Iedereen leeft in, met en tussen mensen, dus houd je rekening met elkaar. Dat werkt, maar, wat ik al zei, bij sommigen vergt dat een lange adem. Ze komen van ver en het heeft tijd nodig.”

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar doneerspullen@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op