Ga terug naar nieuws overzicht

Vera Vertelt over Karla

Wat als je na ernstige mishandeling door je man niet meer voor jezelf of je kinderen kan zorgen

Vera ontmoet als jobcoach mensen die van ver komen. Zo liep Karla letterlijk tegen mij op. Moeder van drie kinderen. Maar woont alleen zonder kinderen bij de Maatschappelijk Opvang van Neos. Ze heeft niet aangeboren hersenletsel opgelopen door de vele mishandelingen door haar man. De kinderen werden gespaard, maar wel uit huis geplaatst omdat Karla niet meer voor hen of zichzelf kon zorgen. Ze krabbelde op en ik mocht haar begeleiden naar werk waar ze blij van wordt. Karla, wat een pracht mens!

Lees hier haar verhaal:

 

“Ik ben op zoek naar Pino van Sesamstraat”

Ze staat met haar neus bijna tegen mijn neus aangedrukt, zo dicht staat ze bij me. Haar ogen spuwen vuur, haar blonde haar is verwilderd. Ik kwam haar toevallig tegen buiten op de rookplek. Op het moment dat ik het kleine terrasje onder de overkapping op liep, stapte ze op me af.

“Wie ben jij?” sist ze me toe. Ik antwoord rustig dat ik Vera ben, een jobcoach die bij Neos werkt en dat ik op bezoek ben in het Labrehuis. “Wat kom je hier doen?”, nog steeds op sissende toon. Ik antwoord met een glimlach dat ik op zoek ben naar mijn cliënt, waarmee ik een afspraak heb. “Wie is dat dan?”, haar neus wijkt niet van de mijne. Ik wil geen naam noemen en zeg haar dat ik op zoek ben naar Pino van Sesamstraat. Ze klapt dubbel van het lachen, haar lach is geluidloos, haar neus is nu even verwijderd van de mijne, maar niet voor lang. Ze richt zich op en kijkt me strak in mijn ogen. “Waarom lieg jij tegen mij?”. Ik voel me ongemakkelijk worden, ze is klein, frêle maar ik zie een enorme kracht in haar lijf. Ik weet niet wat ik moet antwoorden.

Ineens draait zij zich om. Er is een bewoner naar buiten gekomen op de rookplek en hij heeft haar belangstelling nu. Ze omhelst hem en trekt hem naast zich op het bankje, ze negeert mij of heeft niet in de gaten dat ik er ben. Wonderlijk gezien het feit dat haar neus zo dicht tegen de mijne was aangedrukt. Ik hoor haar hardop lachen, het is een prachtig geluid, ze heeft een wondermooie stem hoor ik als ze druk praat met haar metgezel.

 

Ze vertrok, weg van haar gewelddadige vriend en kwam op straat terecht

Ze houdt mij bezig, intrigeert mij. Ik wil weten wat haar voorgeschiedenis is. Ze is 36 jaar oud en ze kent een lange geschiedenis van verblijf binnen de Maatschappelijke Opvang. Ze was 17 jaar jong toen ze zwanger raakte van de vriend waar ze uiteindelijk 9 jaar van haar leven mee gedeeld heeft. In die 9 jaren baarde zij 3 kinderen. Haar vriend was gewelddadig, niet naar de kinderen, maar enkel naar haar toe.

Ze is na die jaren met hulp van buitenaf vertrokken. Ze moest wel nadat ze in het ziekenhuis terecht kwam. Door geweld van haar vriend had ze schade opgelopen aan haar schedel. Er werd niet lang daarna vastgesteld dat ze NAH had (Niet Aangeboren Hersenletsel), en dat had gevolgen die haar leven veranderde. Zorgen voor haar kinderen ging niet meer.  Haar stemmingen wisselden van lief en zacht naar hard en agressief. Verbanden leggen tussen verschillende zaken lukte niet meer, en ook niet het zorgen voor zichzelf of haar omgeving. Haar kinderen werden in pleeggezinnen geplaatst. Zelf verbleef ze enkele jaren in een psychiatrische kliniek. Toen ze er eindelijk uit werd ontslagen kreeg ze niet de juiste hulp en werd dakloos. Zo kwam ze uiteindelijk bij Neos terecht.

 

Karla is weer op haar plek en Pino lijkt er bijna getuige van

Een nieuwe ontmoeting op de rookplek, ze zit op het bankje onder de overkapping en ziet mij van verre aankomen. Ze springt op. Zodra ik het terrasje op kom sprint ze naar mij toe en omhelst mij. Ze kijkt me aan, haar neus tegen mijn neus. “Jij bent Vera en je bent op zoek naar Pino”, ze schatert het uit. Ik trek haar naar me toe voor een omhelzing. “En jij bent Karla en je bent hartstikke bijzonder”!

Twee maanden later. Karla is tot rust gekomen, mede dankzij medicatie. Ze is er klaar voor om een traject te starten met mij om dagbesteding te gaan zoeken. De weken daarna bekijken we verschillende mogelijkheden. Er is al snel een leidraad: Karla is gek op kinderen! Ik leg contact met een kinderdagverblijf en vraag of er mogelijkheden zijn voor een vrijwilligster. Die mogelijkheid is er! Karla kan starten en dat doet ze vol overgave. Ze verschoont luiers, hurkt op de grond om op dezelfde hoogte te zijn als de ogen van de kindjes en ze drukt haar neus tegen talloze kleine snotterige neusjes om haar heen. Ik bezoek haar op haar werkplek en zie hoe ze bezig is. Wauw, wat ben ik trots op haar! Karla is op haar plek. Ze zit samen met twee kleuters Sesamstraat te kijken terwijl ik afscheid van haar neem, ze wijst naar Pino en ze schatert het uit. Wat een mooi beroep heb ik toch!

De echte naam van Karla is bekend bij Vera. En dit verhaal speelt zich af voor de corona-pandemie.

 

 

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar klusenverhuisdienst@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op