Ga terug naar nieuws overzicht

Vera Vertelt over William

Hoe pak je je leven op na een periode waarin je afhankelijk was van harddrugs ?

Als jobcoach ontmoet ik mensen die van ver komen. Dit keer het verhaal van William. Ooit een succesvol manager die door kon blijven gaan. Energie voor 10 had hij. Die tomeloze energie kreeg hij door het gebruik van hard drugs. Dit brak hem uiteindelijk op. Nu is hij volledig clean. Terug naar het werk wat hij deed, is geen optie voor hem. Hij wil iets betekenen voor anderen en meer dienstbaar zijn, in plaats van de scepter zwaaien. Vera vertelt hoe zij samen met William hervindt wat zijn kwaliteiten zijn en wat hem plezier geeft in zijn werk.

Harddrugs was zijn energie, nu wil William zichzelf opnieuw leren kennen

Talenten benoemen, een lijst met capaciteiten voor je neus, kruisjes zetten waar je goed in bent. Hij kan het niet. William is 49 jaar en zegt met verstikte stem dat hij niet weet waar hij goed in is. Hij weet het niet meer. Jarenlang werkte William als manager op hoog niveau, onderhandelde, sprak vaak een groot publiek toe. Hij kwam met allerlei ideeën werkte zich op in de zakenwereld. Heeft mensen aan het werk gezet en gehouden, was verantwoordelijk voor bedrijfsvoering en resultaten. William vloekt binnensmonds en ik zie de tranen bij hem.  Driftig veegt hij ze weg, zijn mond vertrekt en hij draait zijn gezicht van me af.

We gaan in de tuin zitten, praten wat. Hij komt tot rust maar nog altijd tekent de frustratie de lijnen in zijn gezicht. Hij werkte jarenlang onder invloed van harddrugs. Het is begonnen met een blowtje toen hij een jaar of twintig was. Uiteindelijk werd het cocaïne. Hij kreeg er energie van, en kon tomeloos jaren hard werken. Ook in zijn huwelijk voerde cocaïne de boventoon, niet alleen bij hem, ook bij zijn partner. Hij is inmiddels, met pijn in zijn hart, gescheiden. Ik snap zijn tranen.

Die levenservaring van hem wil ik inzetten, maar hoe?

Ik loop naar de koffieautomaat en vul twee bekers met koud water, ik wil hem wat ruimte gunnen. Terug in de tuin vertelt hij verder. Hij is inmiddels 2 jaar clean. Na al die jaren is hij afgekickt in een kliniek in het buitenland. Is daar door het stof gegaan. En nu zit hij met een lijstje voor zijn neus, en weet het niet meer. Eén ding weet hij wel en kan hij uitspreken…. hij wil nooit meer het werk doen waar hij ooit goed in was.

We gaan terug naar binnen, ik opper dat hij in de verre toekomst misschien mensen kan helpen met zijn levenservaring. Hij kijkt peinzend. Ik vertel hem dat er duizenden mensen een maatje zoeken, die hen uit hun isolatie kan halen, die dingen met ze kan ondernemen. Een klein idee leg ik hem voor en hij kijkt geïnteresseerd op.  Het idee spreekt hem duidelijk aan. Ik schets een situatie waarin ik hopeloos depressief op de bank zit, gordijnen dicht. En hij wordt mijn maatje. Ik vraag hem hoe hij mij zou benaderen, wat hij voor mij zou kunnen betekenen. William begint gelijk zijn aanpak te delen en ik luister met ingehouden adem toe. Alle punten die hij benoemt, zijn een vaardigheid, een talent. Hij zou me stimuleren om naar buiten te gaan, me adviseren, luisteren, mij in mijn waarde laten, onbevooroordeeld naar me kijken. Hij zou me complimenteren en schoppen waar het nodig is. Hij zou me troosten, uit laten praten en leren te relativeren. Hij zou ideeën aanreiken voor de korte en lange termijn, en in contact brengen met mensen buiten mijn isolatie. Met heel veel warmte in mijn hart kijk ik naar hem. Hij komt over als een geweldige manager.

Anderen helpen en dienstbaar zijn, dat is belangrijk voor mij


We vervolgen in de maanden erna het re-integratietraject en onderzoeken welke functies het beste bij hem passen. In elk geval een beroep waarbij hij mensen kan helpen en dienstbaar kan zijn, dat is belangrijk voor hem. Hij is bezig om zijn sociale netwerk op te zetten en samen breiden wij zijn zakelijke netwerk uit. Toeval bestaat niet. Terwijl we bezig zijn met het aanpassen van zijn profiel op Linkedin krijgt hij een persoonlijk bericht. Hij wordt gevraagd om manager housekeeping te worden van een klein hotel. Er zit een functieomschrijving bij. We grijnzen van oor tot oor als we de taken lezen samen. De functie is hem op het lijf geschreven! Met heel veel warmte in mijn hart kijk ik terug op dit geweldige traject. William heeft zijn plek gevonden!

De echte naam van William is bij Vera bekend

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar doneerspullen@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op