Ga terug naar nieuws overzicht

Vera vertelt over Alexa

Wat doe je als een veilige omgeving letterlijk wordt weggeslagen?

Als jobcoach ontmoet ik mensen die van ver komen. Dit keer het verhaal van een vrouw die verblind door de liefde naar Nederland emigreert. De roze bril kon ze al snel afdoen. Alles was anders, eenmaal in Nederland bij haar grote liefde. Hij bleek gewelddadig. Gelukkig zocht Alexa hulp en realiseerde dankzij haar veerkracht een veilig thuis voor haar en haar dochter. En bloeit ze op door vrijwilligerswerk dat haar past als een jas. 

Alexa heet ze, 39 jaar oud en komt oorspronkelijk uit de Oekraïne. Twee jaar geleden is ze met haar dochter naar Nederland gekomen voor de liefde van haar leven. Ze heeft hem leren kennen toen hij op vakantie was in haar dorp. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze stelde hem tijdens die vakantie voor aan haar dochter, het klikte. Ze was gelukkig en intens verliefd. Ze heeft er alles aan gedaan om naar Nederland te verhuizen, om te gaan samenwonen met haar liefde. En dat lukte.

Alexa zette haar roze bril snel af

Helaas bleek dat de liefde van haar leven meerdere gezichten had. Daar kwam ze achter toen ze eenmaal met hem samenwoonde. Hij gebruikte drugs. Daar had ze niets van gemerkt tijdens zijn vakantie in haar geliefde dorp. Hij had geen werk, terwijl hij gezegd had dat hij timmerman was en een vaste baan had. Het huis waarin hij woonde was verwaarloosd. De gezelligheid die hij had geschetst, was ver te zoeken. Ze voelde zich ongelukkig maar warmde zich nog aan de verliefdheid. Tot hij tijdens een uit de hand gelopen ruzie haar sloeg. En bij de volgende ruzie weer, en nog een keer. De verliefdheid ging snel over en ze meldde zich met hulp van een vriendin bij de Maatschappelijke Opvang. Vooral ter bescherming van haar 14-jarige dochter.

Haar motivatie is voelbaar om een veilige omgeving te realiseren

Ik spreek haar tijdens de start van het traject en ben verbaasd dat ze zo goed Nederlands spreekt. De door mij gereserveerde tolk hebben we niet nodig. Het blijkt dat ze vanaf haar verhuizing naar Nederland de taal is gaan leren. In Oekraïne had ze twee banen, werkte bij een administratiekantoor en daarnaast was zij zelf tolk. Alexa geeft aan dat ze niet terug wil naar Oekraïne. Ze wil haar kind niet nog eens verkassen en ziet dat er, met name voor haar dochter, betere toekomstmogelijkheden zijn in Nederland.

Het is mij inmiddels duidelijk dat ik te maken heb met een zeer gemotiveerde vrouw. Alexa verdient de uitstroom naar een woning, naar een baan. Ze heeft ervoor gezorgd dat haar dochter naar school kan gaan: met haar talenknobbel heeft Alexa haar dochter lesgegeven in Nederlands.

Tijdens het traject bespreken we wat ze graag wil: werken, onafhankelijk zijn en uitstromen naar een woning. We doen een loopbaanonderzoek en Alexa blijkt heel veelzijdig te zijn in wat ze kan. Ze is vriendelijk, sociaal, doelgericht, heeft veel computerervaring en is iemand die ambitieus naar voren komt. Ze vindt het fijn om nu bezig te zijn met het onder woorden brengen van haar kwaliteiten. Het laat haar zien dat ze trots mag zijn op wie ze is en wat ze bereikt heeft.

Ze huilt terwijl ze toegeeft dat dit onhaalbaar is

Wat mij opvalt tijdens onze ontmoetingen is dat Alexa moeilijk loopt en dat haar gezicht meermaals vertrekt van de pijn, tijdens ons derde gesprek vraag ik ernaar. Ik krijg geen duidelijk antwoord. Ze doet het af met spierpijn van het sporten. Ik geloof haar niet maar laat het rusten. De begeleiding is gericht op het vinden van werk, daar zijn we volop mee bezig. Ze heeft zelf al diverse organisaties gevonden waar ze wil solliciteren. Ik complimenteer haar uitvoerig maar blijf zorgelijke gedachten houden om haar lichamelijke welzijn. Ze heeft zichtbaar pijn, elke keer als ik haar zie wordt dat meer duidelijk.

Uiteindelijk, na een paar weken in het traject, komt het hoge woord eruit. Alexa heeft te maken met ernstige reumaklachten. Ze is nog geen 40 jaar maar beweegt alsof ze 80 jaar is. Ze wil er zelf niet aan geloven. Ze wil niet dat anderen dit zien of merken. Ze wil werken! Ze huilt terwijl ze toe geeft dat dit eigenlijk niet haalbaar is. Ze weet ’s ochtends niet of ze haar bed uit kan komen vanwege de pijn. Ik sla een arm om haar heen en trek haar tegen me aan voor een knuffel. Er staan tranen in mijn ogen…

Wat een veerkracht, dit maakt dat ze weer kan bloeien

We slaan een andere weg in. Het duurt even om haar te overtuigen maar het lukt. Ik ga in overleg met de uitkeringsinstantie en zorg ervoor dat haar uitkering wordt omgezet zodat er geen sollicitatieplicht meer is. We gaan samen op zoek naar vrijwilligerswerk en vinden iets dat echt bij haar past, een adviesfunctie op het gebied van integratie en financiën voor 16 uur per week, de uren kan ze zelf indelen, afhankelijk van hoe ze zich voelt op dat moment. Ze heeft in haar werk gesprekken met mensen die financieel in de knoop zitten en die er zelf niet meer uitkomen. Alexa begeleidt ze bij het op orde brengen van hun administratie en het contact leggen met financiële hulporganisaties. Ze bloeit op in haar werk, het past haar als een handschoen. Ze heeft volop contact met mensen en ze kan haar administratieve ervaring gebruiken.

Het einde van het traject. Ze heeft mij uitgenodigd om te komen eten, bij haar thuis. Ze is na 8 maanden Maatschappelijke Opvang samen met haar dochter uitgestroomd naar een zelfstandige woning. Ze beweegt met pijn, maar lacht met overgave. Ik sla opnieuw een arm om haar heen en zeg haar, hoe trots ik op haar ben. Na het traject bel ik, in het kader van nazorg, met haar vrijwilligersorganisatie. Ze zijn verguld met zo’n adviseur in hun team. Alexa, sterk mens, zoveel veerkracht!

OOK EEN VEILIGE PLEK NODIG?

Kijk dan gelijk hier en neem contact op. Dit kan anoniem en 24 uur per dag.

De echte naam van Alexa is bij Vera bekend, en dit verhaal speelde zich af voor de Corona-pandemie

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar klusenverhuisdienst@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op