Ga terug naar nieuws overzicht

Vera Vertelt over Ben

Ben kan niet functioneren zonder Amber. Mijn hart breekt. Om Ben weer perspectief te bieden, ga ik iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. 

Sinds 2010 ben ik jobcoach bij Neos. Als jobcoach begeleid ik mensen op weg naar dagbesteding en/of (vrijwilligers-) werk, en dat doe ik met heel veel plezier! In de loop der jaren heb ik mijn ervaringen opgeschreven over de talloze boeiende ontmoetingen die ik heb gehad. De mensen die ik begeleid, hebben vaak een lange weg afgelegd en nog te gaan. Ik ben regelmatig ontroerd door alle ervaringen, maar ook verwonderd over de kracht en de humor die schuilt in de mens. Ik wil mijn ervaringen hier graag met je delen en misschien voel je diezelfde emoties. Laat mij weten wat mijn verhalen met je doen. Jobcoach van dak- en thuislozen, een prachtig beroep!

 

Er is een ding wat ik echt moet doen voor Ben

We ontmoeten elkaar voor de eerste keer bij Bureau Werk op de Hoogstraat. We gaan zitten aan de grote tafel in het midden van het kantoor, mijn andere collega’s zijn er nog niet. Ik vraag hem hoe hij zijn koffie wil, zijn antwoord “ik drink geen koffie”, ik vraag hem of hij een kop thee wil, zijn antwoord “thee is voor zeikerds”. Ik sta even stil, voorovergebogen om mijn lach te verbergen. Ik vraag hem wat hij dan wil drinken “doe mij maar een pilsje”. Ik draai me om met de woorden “en dat heb ik dus niet in de aanbieding vandaag”. Hij lacht en zucht. Het is 10 uur in de ochtend. “Doe dan maar gewoon water”. Dat is een gemakkelijke bestelling. Ik houd een groot glas onder de kraan en vul deze met water.

Hij vraagt waarom hij hier moet zijn. Ik leg uit dat het geen verplichting is, dat hij is uitgenodigd voor een gesprek met mij om te kijken of we iets kunnen regelen voor dagbesteding of werk. Hij lacht honend en neemt een grote slok van zijn water. “Het enige wat iemand voor mij kan regelen wijffie, is dat ik bij Amber kan zijn”.  Ik neem een slok van mijn thee en vraag me af wie Amber is. Als ze zijn vriendin is, waarom is hij dan niet bij haar? Deze gedachten spreek ik uit.

Mijn hart breekt

Hij ontdooit terwijl hij vertelt, Amber is zijn grote liefde, de liefde van zijn leven. Ze is blond, een beetje dik, beweeglijk, altijd vrolijk en supertrouw, ze houdt van eten en van zwemmen. Ik zie verdriet in zijn ogen terwijl hij het over haar heeft. Ik vraag voorzichtig waar Amber nu is. “Ze zit in het asiel”, is zijn antwoord.

Mijn hart breekt, we hebben het allang niet meer over een zinvolle daginvulling of werk; we hebben het over oprechte liefde, liefde voor een hond, zijn hond Amber. Het breekt mijn hart dat hij niet bij haar kan zijn.  Helaas moeten mensen die in de Maatschappelijke Opvang terecht komen afscheid nemen van hun huisdier, omdat er geen tijdelijke opvang is voor de huisdieren.

Terwijl hij zijn glas water leegdrinkt pak ik de telefoon op en bel met het dierenasiel. Ik krijg een vriendelijke vrijwilligster aan de lijn. Ik vraag naar de toestand van Amber, ze is rustig aanwezig maar ze is treurig, ze mist haar baasje. Nadat de afspraak voorbij is met Ben en hij vertrokken is, neem ik een beslissing.

Ik kan het niet langer aanzien, de situatie zoals die is. De hond mist zijn baasje, en het baasje functioneert niet zonder hond. Ik besluit om Amber op te halen uit het dierenasiel en een tijdelijke plek voor haar te regelen bij vrienden. Dit lukt gelukkig. Voor mijn volgende afspraak met Ben pik haar op en neem ik haar mee naar kantoor.

Inleven met mijn hart en hoofd maakt dat Ben zijn doel bereikt

Het is vroeg in de ochtend, we ontmoeten elkaar weer op de Hoogstraat. Ik vraag of Ben koffie wil, “ik lust geen koffie”, ik vraag of hij een kop thee wil, “thee is voor zeikerds”.  Ik vul een groot glas water en zet deze voor zijn neus. Hij reageert gelaten.  “Heb je nog leuk werk gevonden voor me?”, vraagt hij spottend.  “Ja Ben, ik heb iets voor je gevonden. Maar ik ben helemaal niet bezig geweest met werk voor je. Sommige dingen zijn belangrijker in het leven”.

Ik loop naar achteren, en open de achterklep van mijn auto. Amber springt eruit en sprint direct naar binnen, naar haar baasje! Ik kan mij niet heugen dat ik ooit zo’n brede lach op iemands gezicht heb gezien, bij wie dan ook. En ik beeld me in dat Amber ook zo’n brede lach op haar snoet heeft.

Ik vertel Ben dat Amber bij vrienden van mij kan logeren, totdat hij zijn eigen woning heeft. Ineens kunnen we zaken doen. Hij wil gaan solliciteren en wel direct. Want zodra hij een baan heeft is er zicht op uitstroom naar een eigen huisje. Ben heeft binnen 2 maanden werk gevonden. En na 3 maanden is Ben uitgestroomd naar een woning met een tuintje.

In de zomer ga ik bij hem op huisbezoek. Hij heeft me gezegd via de poort binnen te komen. Ik stap de tuin in en heb meteen een brede glimlach op mijn gezicht. Ben zit onderuitgezakt in een tuinstoel in de zon, pilsje in de hand. Amber aan zijn voeten. Missie op meerdere fronten geslaagd!

De echte naam van Ben en zijn hond zijn bekend bij de redactie

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar klusenverhuisdienst@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op