Ga terug naar nieuws overzicht

Vera Vertelt over Titus

Vera-Vertelt-2

Titus woont zelfstandig en krijgt woonbegeleiding via Neos. Het gaat alleen steeds slechter met hem merkt zijn begeleider.

Sinds 2010 ben ik jobcoach bij Neos. Als jobcoach begeleid ik mensen op weg naar dagbesteding en/of (vrijwilligers-) werk, en dat doe ik met heel veel plezier! In de loop der jaren heb ik mijn ervaringen opgeschreven over de talloze boeiende ontmoetingen die ik heb gehad. De mensen die ik begeleid, hebben vaak een lange weg afgelegd en nog te gaan. Ik ben regelmatig ontroerd door alle ervaringen, maar ook verwonderd over de kracht en de humor die schuilt in de mens. Ik wil mijn ervaringen hier graag met je delen en misschien voel je diezelfde emoties. Laat mij maar even weten als je wilt, wat mijn verhalen met je doen. Jobcoach van dak- en thuislozen, een prachtig beroep!

       

Titus

Als zelfstandig wonen nog een stap te ver is

Ik loop een dagje mee met een collega van Housing First, een geliefde collega en dat is wederzijds. We starten de ochtend met een kop thee en koffie en een peuk. Dan gaan we op stap. We gaan naar Titus. Titus woont sinds 9 maanden zelfstandig in een huis van Housing First. Het principe van Housing First is dat cliënten een eigen woning krijgen, en dat dan alle hulp geboden wordt op verschillende leefgebieden. Mijn collega vertelt me in de auto, op weg naar Titus, dat het waarschijnlijk niet goed met hem gaat. Sinds een maand reageert hij niet als een woonbegeleider aan zijn deur klopt, bij telefonisch contact geeft Titus, vaak met dubbele tong en in warrige staat, aan dat het prima met hem gaat. Mijn collega is op het ergste voorbereid, ik niet want ik heb die ervaring nog niet, dat gaat snel veranderen.

Mijn collega heeft een sleutel van het appartement van Titus. Na drie keer aanhoudend aankloppen, haalt hij die tevoorschijn, hij opent de deur. Wat mij als eerst opvalt is een penetrante geur, een combinatie van alcohol, etensresten en urine. Ik doe een stapje terug. Mijn collega stapt binnen en ik volg hem, tenslotte loop ik een dagje met hem mee.

Wat ik zie bij binnenkomst is hemeltergend

Een verwarde, dronken man op de bank, naast hem op de bank tientallen blikken bier, evenals op de grond. Handdoeken nat van de urine, lege flessen port en beschimmelde etensresten op borden en in bakjes. De gordijnen en ramen potdicht en het wemelt er van de vliegen. Mijn collega gaat met Titus in gesprek, ik open ondertussen de gordijnen en ramen. De frisse lucht komt mij tegemoet maar kan de geur niet verdrijven. We besluiten eerst op te ruimen. Mijn collega pakt enkele vuilniszakken en begint de flessen en blikken in de zak te proppen, ik volg hem. De meeste blikken en flessen hebben nog resten in zich, al gauw stroomt het bier en de port over mijn handen. Titus zit intussen op de bank te mopperen, half slapend maar alert aanwezig vreemd genoeg. Hij vertelt dat hij zijn pasje kwijt is van de Gemeente om het vuil buiten te zetten, en zijn sleutels van zijn appartement.

“Ik wil met je trouwen”

Terwijl ik de blikken, etensresten en flessen in een vuilniszak prop vind  ik zijn pasje van de Gemeente. Ik houd het omhoog en heb Titus’ aandacht. “Je bent geweldig”, zegt hij en hij komt van de bank om me een knuffel te geven. Ik houd dat even af. Niet veel later vind ik een briefje van 5 euro tussen de puinhoop. Ik overhandig dit aan hem. “Ik wil met je trouwen!” aldus Titus. Een kwartier later zijn de huissleutels ook boven water. Mijn collega ontfermt zich over de badkamer en de keuken, di ook sterk vervuild is.

Titus komt van de bank, heeft inmiddels weer wat ruimte om te lopen, en laat me een fotolijstje zien. Ik zie een prachtige meid in de cockpit van een vliegtuig. Titus vertelt me dat dit zijn dochter is die als piloot werkt bij de KLM. Ik sla op zijn schouder en zeg hem dat hij trots op haar mag zijn. Dat het prachtig is dat dit zijn dochter is. Hij glimlacht.

Een nieuw tijdelijk thuis

Mijn collega praat nog even met Titus. De puinhoop is een beetje opgeruimd. Duidelijk is wel dat hij het nog niet gaat redden om zelfstandig te blijven wonen. Mijn collega heeft een alternatief en Titus is het ermee eens.  De afspraak wordt gemaakt dat Titus deze dag nog mee gaat naar een opvanglocatie waar hij begeleid kan gaan worden.

Mijn collega en ik stappen even naar buiten, het was een heftige dag. Even roken, even relativeren, even voelen en even nadenken. We zullen Titus zo naar zijn tijdelijk thuis brengen. Terwijl we daar staan, loopt Titus langs ons, op weg naar de supermarkt. Het briefje van 5 euro in zijn hand, op weg naar nieuwe blikken bier. Ik heb het met mijn collega over de prachtige dochter van Titus die piloot is. Mijn collega lacht me toe zoals hij dat enkel kan en hij zegt “Lieve schat, dat is een foto genomen in het pretpark “Aviodome”.  Zijn dochter is geen piloot.

Ik doof mijn sigaret en kijk peinzend om me heen. Wat een ervaring, wat een enerverende dag, een dag die voor altijd bij mij zal blijven.

Het ritme doet Titus goed

Twee maanden later, het gaat beter met Titus, Housing First was gewoon nog een brug te ver voor hem. Hij verblijft nu op een beschermde locatie van Neos. Hij volgt een nieuw traject binnen de Maatschappelijke Opvang en hij is bezig met dagbesteding.  Tijdens het werken maakt hij een praatje met anderen die dezelfde werk doen. Het doet hem goed. Hij staat op tijd op, gaat op tijd naar bed en verzorgt zichzelf, mede door de inspanningen van zijn begeleiders.

Op een dag passeer ik hem op het parkeerterrein van de supermarkt en vraag hoe het met hem gaat. Hij herkent me niet. Ik vraag hoe het met zijn dochter is, de piloot. Hij recht zijn rug, zet zijn borst vooruit en vertelt vol trots dat ze laatst naar Azië is gevlogen. Ik glimlach mijn breedste glimlach en sla hem op zijn schouder. Hij  vervolgt zijn weg naar de supermarkt, een briefje van 5 euro in zijn hand.

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd. Alle overeenkomsten tussen bestaande personen en personages in deze blog berusten op louter toeval.

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar klusenverhuisdienst@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op