Ga terug naar nieuws overzicht

Ady is de eerste gevaccineerde Neos-collega!

Op 6 januari werd in Nederland de eerste persoon gevaccineerd tegen corona. Drie dagen later was onze collega van Verpleegzorg, Ady Spierings, al aan de beurt. Op diezelfde locatie in Veghel werd ze geprikt. Daarmee is de senior verpleegkundige de allereerste medewerker van Neos die gevaccineerd is.

“Ja, ik was er heel snel bij. Ik woon namelijk in het gebied waar corona begin 2020 uitbrak in Nederland en heb de gevolgen daarvan direct om me heen gezien. Acht kennissen van me zijn overleden. Ik heb een uitvaartstoet van drie lijkwagens zien langskomen met mensen uit dezelfde familie. En een familielid van me is gesloopt door corona. Nee, ik heb echt geen seconde getwijfeld om me te laten vaccineren.”

Corona leeft

Veel van Ady’s collega’s hebben zich ook al gemeld, maar sommigen wachten nog op een uitnodiging, zegt ze. “‘Corona’ leeft echt op onze afdeling. Ook onder de bewoners. Ik heb het idee dat de meesten van hen ook gevaccineerd willen worden. We zijn nu aan het overleggen of degenen met een verpleeghuisarts van Vitalis straks meegenomen kunnen worden in hun vaccinatieronde. Bij de anderen loopt de uitnodiging voor vaccinatie via de huisartsenpraktijk van Peter Meulesteen, de ‘straatdokter’.”

Stringente maatregelen

Overbodig te zeggen dat bij Verpleegzorg alle veiligheidsmaatregelen en –afspraken rond corona stringent gehanteerd worden. Ady: “We hebben natuurlijk met veel kwetsbare mensen te maken met onderliggende, somatische problemen. We zijn dus uiterst voorzichtig. Ook voor onszelf en voor familieleden en externe hulpverleners die hier ook komen.” De corona unit die de afdeling heeft vrijgemaakt, is gelukkig nog maar eenmaal nodig geweest, laat Ady weten. “Wel worden bewoners bij wie corona wordt vermoed, tijdelijk op deze afdeling ondergebracht. We kunnen zelf de coronatest uitvoeren.”

Iets veiliger

Op 31 januari krijgt Ady haar tweede prik. Voelt ze zich door haar vaccinatie al veiliger, meer beschermd? “Een beetje wel. Het geeft ook een geruster gevoel dat ik het virus mogelijk niet meer aan anderen kan overbrengen. Maar ik blijf gewoon alle regels volgen uiteraard. Ook als ik intakes op andere locaties doe, dan ga ik in ‘vol ornaat’.”

Geen risico

Snap je mensen die twijfelen of zich niet willen laten vaccineren? “Laat ik zeggen dat ik het een groot goed vind dat er op dit vlak in Nederland een vrije keuze is. Ik snap ook dat vooral jongeren twijfelen, omdat ze zich gezond en sterk voelen. Maar een familielid van mij was dat ook. Kerngezond, heel sportief, niets aan de hand. Ze kreeg echter een ernstige vorm van corona en moet nu heel lang revalideren. Ze heeft waarschijnlijk blijvend een verminderde longcapaciteit en verblijft voorlopig bij haar zus in huis. Het zal je maar treffen. Ik vind dat het risico niet waard.”

Foto Ady Coronavaccinatie.jpg

TOEGANG NEOS

KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Voor aanmeldingen of informatie en advies over ons aanbod kun je contact opnemen met de collega’s van Toegang. Zij zijn op werkdagen van 09.00 – 12.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0800-0117 (gratis). Je kunt ook mailen naar toegang@neos.nl.

Voor aanmeldingen of vragen over de opvang van slachtoffers van Huiselijk Geweld of Opvang voor Gezinnen zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer 0800-0117 of via mail: bureaudienst@neos.nl.

Spullen doneren?
Wij kunnen als organisatie ook hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of donaties. Heb je kleding of spullen die je wilt doneren voor onze deelnemers? Stuur dan een mail naar klusenverhuisdienst@neos.nl met je gegevens en wat je wilt aanbieden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op