Ga terug naar nieuws overzicht

Jobcoach Vera Koeleman aan het woord

Neos heeft drie jobcoaches die mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden om weer betaald te (kunnen) gaan werken. In een jaartraject maken ze mensen bemiddelbaar op de arbeidsmarkt, in een halfjaartraject gaat het om concrete plaatsing in een betaalde baan. Het betreft meestal cliënten van Neos, maar WIJeindhoven en de gemeente kan mensen ook direct verwijzen. De succesrate van de jobcoaches is heel hoog.Vera Koeleman

Vera Koeleman is een van de jobcoaches. Ze vervult die functie inmiddels acht jaar. Eerder deed ze in loondienst, als eigenaar van een bureau en als ZZP’er vergelijkbaar werk in een commerciëlesetting. Van de overstap naar Neos heeft ze nog geen seconde spijt gehad. Vera: “Dit is met stip de leukste doelgroep vanwege de diversiteit aan mensen,” zegt ze.“In het begin heb ik wel eens gezegd ‘het is een veldboeket bloemen’ en dat meen ik echt. Ze zijn absoluut bijzonder. Het zijn veelal mensen zonder of met een beschadigd netwerk. Velen bouwen hun netwerk op op de locatie waar ze verblijven. En je ziet dan dat ze erg aan elkaar hangen, heel loyaal zijn naar elkaar. Ook na uitstroom.”

 

“Mensen willen graag werken, maar hebben vaak te weinig zelfvertrouwen en kennen hun vele kwaliteiten niet”

 

Wat maakt het dat jij het een leuke doelgroep vindt?

“Het klikt gewoon. Ik voel dat ik in deze rol volledig mezelf mag zijn. En je krijgt enorm veel vertrouwen van de mensen. Een tijd terug zat hier een boomlange vent van 2 meter te huilen over zijn leven. ‘Kom’, zei ik, ‘gaan we even een sigaretje roken’. Toen heb ik hem een knuffel gegeven. Ik kon er niet eens bij, haha. Maar dat is het, hè. Je bent hier mens met de mensen. In een puur commerciële omgeving in je mantelpakje heb je die ruimte niet. Daarom vind ik wat ik nu doe, een geweldige baan. En als jobcoach heb je echt invloed op levens, je helpt mensen zelfvertrouwen opbouwen en een verrassende wending geven aan hun leven. Ze gaan weer rechtop lopen, ze groeien. Bij vrijwel iedereen zie je ook dat als ze eenmaal werken, ze snel vooruitgaan op alle andere gebieden. Werk is in die zin een vliegwiel dat meer positieve ontwikkelingen in gang zet. Ze komen weer onder de mensen en krijgen meer financiële ruimte om aan dingen mee te doen.”

 

“Ik krijg vaak van anderen te horen dat ik heel goed met cliënten kan omgaan die anderen angst of ontzag inboezemen. En ik ben ook wel een pitbull, ik houd vast en zet door.”

 

Zie je hen als kwetsbare mensen?

“‘Kwetsbaar’ is geen term die ik zou bezigen. Want dat zijn ze niet alleen. Ze zijn juist ook heel veerkrachtig, de meesten zijn overlevers. De grote gemene deler is dat iedereen wil werken, maar dat velen gebrek aan zelfvertrouwen hebben, hun eigen kwaliteiten niet kennen en niet weten hoe het toegaat op de arbeidsmarkt.”

Waar richt je je op als jobcoach?

“Ik doe altijd een loopbaanonderzoek en ben erop gericht om kwaliteiten, karakter en persoonlijkheid van mensen in beeld te brengen. Velen zijn in hun zelfvertrouwen geschaad en vinden het verrassend om het over hun talent te hebben. Misschien is dat ook wel typisch Nederlands, wij zijn niet zo borstklopperig. Als ik mensen vraag om 10 eigenschappen en 15 vaardigheden van zichzelf op te schrijven, krijgt 80% dat niet op papier. Ze zijn te bescheiden en hebben daar geen inzicht in.

Dan stap ik over op een vooropgestelde lijst met capaciteiten en vaardigheden die ze alleen maar hoeven aan te kruisen. Dat helpt. Naarmate ik er verder op doorga, raken ze hun schroom kwijt en zie je hen enorm groeien. Dat is ook de kern van wat ik als jobcoach doe: mensen ondersteunen om een positieve draai te geven aan hun leven. Velen ervaren het ook als een verrassende draai, omdat ze vanuit gebrek aan inzicht in hun kunnen niet verwachten dat ze nog aan de bak komen.”

Reintegratie
“Dak- en thuisloze mensen vormen een veldboeket van allemaal verschillende bloemen. Ze zijn niet alleen maar kwetsbaar, ze zijn vooral ook veerkrachtig.”

 

Waarom zou een werkgever een dakloze in dienst nemen?

“Omdat deze mensen supergemotiveerd zijn, meer dan bovengemiddeld, en vaak ook heel loyaal. Bovendien zijn ze stressbestendig; ze kunnen tegen een stootje. Ze hebben immers veel meegemaakt en hun leven toch op de rit gekregen. Eenmaal dakloos-af maken ze enorme progressie en worden ze werknemer, zoals alle andere mensen.”

En wat heeft de samenleving aan jullie, jobcoaches?

“Ik denk dat wij via ons werk impliciet bijdragen aan een realistischer beeld van daklozen. Menigeen denkt dat daklozen in dozen onder bruggen wonen, maar dat staat, op een enkele uitzondering na, zó ver af van de werkelijkheid! Het zijn mensen die in een fase van hun leven zitten waarin ze hulp nodig hebben. Velen hebben geen sociaal netwerk in real life, waardoor ze in de opvang terechtkomen. Dat kwartje kan bij iedereen die kant op vallen. Er komen ook veel mensen door economische omstandigheden naar de opvang. Zo heb ik iemand in begeleiding gehad die een half jaar tevoren nog had gewerkt, maar via Housing First was doorgestuurd. Hij had enorm veel werkervaring, maar was gokverslaafd geraakt en had in zijn leven twee villa’s vergokt.”

 

“De essentie van het werk van de jobcoach is mensen in hun kracht zetten”

 

Wat zou je de gemiddelde burger willen meegeven?

“Ik zou willen dat burgers beter gingen beseffen wat het is om dakloos te zijn. Dat dakloos niet wil zeggen dat iemand incapabel, dom en verslaafd is. Integendeel, er zit enorm veel potentieel in deze mensen. Loop iemand die met de daklozenkrant bij de supermarkt staat, niet straal voorbij, maar vraag je eens af wat die persoon voorheen qua werk en beroep heeft gedaan en wat zou hij willen gaan doen. Ik raad iedereen ook aan om de straatroute van Ervaring die Staat eens te doen, om te ervaren hoe het leven als dakloze is.”

Reintegratie traject resultaten
NU GEHOLPEN WORDEN

TOEGANG NEOS

Bij ons contactpunt kun je terecht om te praten over je situatie en om een oplossing te vinden. Neem gerust contact met ons op. We luisteren graag naar je.

Neem contact op